Miękkie kotleciki z indyka

5 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na mięciutkie, soczyste i delikatne kotleciki z piersi indyka. Sekretem delikatności mięsa i panierki jest duszenie z dodatkiem masła tuż po usmażeniu, a niezwykłej soczystości dodaje im także wcześniejsze marynowanie w majonezie. Są idealne dla dzieci, seniorów oraz osób noszących aparaty ortodontyczne, które często muszą rezygnować z chrupiących panierek.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 400 g piersi z indyka
    - 2 łyżki majonezu
    - 2 jajka
    - 3/4 szklanki mąki
    - 3/4 szklanki bułki tartej
    - sól i pieprz
    - 1,5 łyżki masła
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Kotlety

Miękkie kotleciki z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z indyka dzielimy na około 2 cm kawałki i rozbijamy je lekko tłuczkiem przez folię spożywczą (zapobiegnie to rozerwaniu delikatnego mięsa). Kawałki indyka oprószamy solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki majonezu, dokładnie mieszamy i odstawiamy na min. 1 godzinę do zamarynowania.
  • 2. Po tym czasie panierujemy mięso. Najpierw obtaczamy je w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  • 3. Do usmażonych kotletów dodajemy masło, przykrywamy patelnię, zmniejszamy moc palnika do minimum i dusimy wszystko przez około 15 - 20 minut. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Porady

Do kotletów możecie dodać także swoje ulubione przyprawy np. zioła, czosnek granulowany, paprykę mieloną lub przyprawę kebab gyros.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z indyka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować