Pyszny, łatwy i szybki w wykonaniu makaron. Może być fajnym sposobem na wykorzystanie gotowanej na parze ryby, która została z obiadu. Oryginalny przepis jest z łososiem, ale sprawdza się też z innymi rodzajami ryby.
20 min
Składniki:
400 g makaronu mezzi rigatoni lub innego ulubionego o podobnym kształcie
200 g świeżego łososia
200 g pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
4 fileciki anchois (opcjonalnie)
½ szklanki białego wina
świeża bazylia i natka z pietruszki
biały pieprz
sól
oliwa z oliwek
Mezzi rigatoni ze świeżym łososiem i pomidorkami (mezzi rigatoni al samone fresco e pomodorini) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W osolonej wodzie ugotuj makaron al dente. W miedzyczasie przygotuj sos.
2.Na dość głębokiej patelni podsmaż na oliwie 2 ząbeki czosnku (w całości) i fileciki anchois. Uważaj, żeby czosnek się zbyt nie przyrumienił, bo zepsuje smak całej potrawy.
3.Jeśli dysponujesz filetem z łososia upewnij się, że nie ma on ości,następnie pokrój go na małe kawałeczki (bez skóry) i dodaj na patelnię. Jeśli łosoś ma ości możesz najpierw podgotować go na parze lub w odrobinie wody (przez ok 5 min), następnie usuń ości.
4.Wyciągnij z patelni czosnek i dodaj rybe, podsmaż przez chwilkę, a następnie dolej wino. Nie przykrywaj i poczekaj, aż cały alkohol z wina wyparuje. Po ok. 5 minutach dodaj pomidorki przekrojone na połówki, dopraw solą i pieprzem. (Jeśli Twój łosoś jest podgotowany podsmaż pomidorki, a później dodaj rybę i wino).
5.Podduś jeszcze przez chwilkę sos, ok. 5 min. powinno wystarczyć (ryba nie wymaga długiego gotowania!) poczym dodaj ugotowany al dente makaron i dobrze wymieszaj. W razie potrzeby dodaj trochę wody, w której gotował sie makaron. Dodaj pokrojone świeże zioła i od razu podawaj.
Buon appetito!!!
Komentarze