Rigatoni a'la lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente.
Ser żółty ścieramy.
2.Beszamel:
Mleko podgrzewamy. W drugim naczyniu roztapiamy masło i dodajemy mąkę energicznie mieszając. Małymi porcjami cały czas mieszając dodajemy stopniowo ciepłe mleko. Zestawiamy z ognia i wbijamy jajko- roztrzepujemy. Dodajemy sól, pieprz do smaku i ścieramy świeżą gałkę muszk.
3.Farsz:
Na patelni przesmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy mięso mielone. Smażymy aż do zredukowania wody z mięsa. Doprawiamy natką, świeżą bazylią, majerankiem, koncentratem. Smażymy do połączenia się smaków i doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.
4.Tortownicę (18cm) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować beszamelem. Układamy pionowo makaron.
5.Na tak ułożony makaron wylewamy pół sosu beszamel.
6.Na wierzch wykładamy cały farsz mięsny i ugniatamy delikatnie, żeby farsz "wszedł" w rurki.
7.Resztę sosu beszamel wymieszać ze startym serem i wylać na wierzch. Tak przygotowana zapiekankę włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy 30-40 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy całość na ok. 1/2 godziny.
Komentarze