Mediolańska baba panettone

4 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem na emeryturze. Mieszkam z synem i wnuczkiem Marcelem. Przepis na ciasto dostałam od przyszłego zięcia, Włocha.

Składniki:

  • ● 10 dag i 1 łyżka masła
    ● 250 ml mleka
    ● 4 dag drożdży
    ● 3 czubate łyżki cukru
    ● 1/2 kg mąki
    ● 1/2 łyżeczki soli
    ● 3 jajka
    ● 8 dag migdałów
    ● 10 dag gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mediolańska baba panettone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małym rondelku roztapiamy
    10 dag masła, wlewamy
    mleko i mieszamy. Drożdże ucieramy
    z łyżką cukru do czasu, aż
    staną się płynne, i mieszamy
    z przesianą mąką, solą, łyżką
    cukru oraz mlekiem z masłem.Wyrabiamy ciasto, przykrywamy
    i odstawiamy na 60 minut do
    wyrośnięcia.
  • 2. W tym czasie drobno siekamy
    migdały i czekoladę, dodajemy
    do wyrośniętego ciasta i ponownie
    wyrabiamy. Przekładamy do
    wysokiej, okrągłej formy do pieczenia
    babek o pojemności półtora
    litra i średnicy 24 cm.
  • Mediolańska baba panettone 3. Ciasto przykrywamy i ponownie
    odstawiamy na 15 minut do
    wyrośnięcia. Na cieście układamy
    płatki pozostałego masła
    i posypujemy resztą cukru. Pieczemy
    45–50 minut w temp.
    200 °C. Po 30 minutach babkę
    przykrywamy folią, aby wierzch
    za bardzo się nie przypiekł.

Porady

● Babkę możemy także upiec w tortownicy z kominem o średnicy 24 cm. ● Ładnie będzie wyglądać oblana lukrem lub polewą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorzka czekolada Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować