Medaliony ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane ziemniaki, na pewno przydadzą się na śniadanie lub kolacje. Bardzo szybko znikają ze stołu.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg. ziemniaków
    10 dag. żółtego sera
    1 szklanka mąki
    1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
    sól i pieprz do smaku
    Sos:
    1 szklanka jogurtu greckiego
    1 pęczek posiekanego szczypiorku
    3 ząbki czosnku
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    blacha wyłożona papierem do pieczenia
    młode listki botwiny, rukoli
    dowolna marynata
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Przekąski

Medaliony ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Ziemniaki obieram, gotuję, studzę i przeciskam przez praskę. Do mąki dodaję ziemniaki, starty na tarce o dużych oczkach ser, przyprawy, zagniatam. Z ciasta foruje wałek, kroje go na plastry.
  • jk 2. Z plastrów ciasta formuje medaliony i układam na blasze. Piekę 25 minut w temp. 180 stopni.
  • jk 3. Składniki sosu mieszam. Medaliony układam na młodych listkach, polewam sosem. Na sosie układam marynatę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować