Ziemniaczane babeczki

4.5 (140 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Świetna przekąska, ciepła przystawka lub podwieczorek.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g ugotowanych ziemniaków
    150 g śmietany 12%
    3 żółtka
    6 łyżek wody
    50 g startego parmezanu
    35 g skrobi ziemniaczanej
    masło lub papier do pieczenia
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Ziemniaczane babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mieszamy je ze śmietaną, żółtkami, parmezanem i skrobią rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Foremki smarujemy masłem. Wypełniamy foremki masą ziemniaczaną do wysokości 3/4 pieczemy w 170 stopniach przez około 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy na 5 minut do wystygnięcia i wyjmujemy z foremek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować