Świetna przekąska, ciepła przystawka lub podwieczorek.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
450 g ugotowanych ziemniaków
150 g śmietany 12%
3 żółtka
6 łyżek wody
50 g startego parmezanu
35 g skrobi ziemniaczanej
masło lub papier do pieczenia
sól,pieprz
Ziemniaczane babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mieszamy je ze śmietaną, żółtkami, parmezanem i skrobią rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Foremki smarujemy masłem. Wypełniamy foremki masą ziemniaczaną do wysokości 3/4 pieczemy w 170 stopniach przez około 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy na 5 minut do wystygnięcia i wyjmujemy z foremek.
Komentarze