Kalafiorowo - ziemniaczane medaliony

4 (2 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 4 osób

Idealny dodatek do mięsa. Delikatny smak, dzięki połączeniu ziemniaków i kalafiora w chrupiącej panierce.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500 g kalafiora
    350 g ziemniaków
    4 łyżki mąki
    1 małe jajko


    PONADTO:

    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    bułka tarta
    olej
    cukier
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Kotlety ziemniaczane

Kalafiorowo - ziemniaczane medaliony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w posolonej wodzie do miękkości i wystudzić. / najlepiej dzień wcześniej/
    Kalafiora podzielić na różyczki, wypłukać, ugotować w posolonej wodzie z odrobiną cukru. Odcedzić, wystudzić, następnie odcisnąć z nadmiaru wody.
    Wystudzone ziemniaki i kalafiora przepuścić przez praskę, dodać mąkę, jajka i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
    Masę ziemniaczano - kalafiorową schłodzić w lodówce.
    Następnie uformować niewielkie medaliony, obtoczyć w bułce tartej, delikatnie spłaszczyć.
    Piec na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować