Grillowane medaliony z sarniny

5 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne, zdrowe szybkie danie z grilla podane w towarzystwie sałatki z czosnku niedźwiedziego i wiosennych ziół.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,6 - 0,8 kg schabu z sarny (przemrożonego)
    2 łyżki smalcu gęsiego

    Sałatka z czosnku niedźwiedziego:
    garść umytego czosnku niedźwiedziego
    sól i pieprz ziołowy do smaku
    szklanka jogurtu naturalnego gęstego

    Sałatka z wiosennych ziół:
    kilka liści krwawnika
    kilka liści i kwiatów mniszka
    kilka liści rukoli
    bluszczyk kurdybanek
    płatki kwiatów pigwowca japońskiego
    sól i pieprz do smaku
    2 łyżki octu jabłkowego
    łyżeczka miodu leśnego
    łyżka oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Medaliony

Grillowane medaliony z sarniny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • medaliony 1. Przygotowanie sarniny:
    Rozmrożony schab myjemy, usuwamy wszystkie błony, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki, lekko ugniatamy dłonią. W każdy kawałek mięsa wcieramy smalec, zostawiamy na 15 minut.
    Mięso grillujemy po 3 minuty z obu stron.
    Solimy i pieprzymy po grillowaniu.
  • medaliony 2. Przygotowanie sałatki z czosnku niedźwiedziego:
    Czosnek niedźwiedzi kroimy, posypujemy solą i pieprzem, mieszamy. Dodajemy jogurt, mieszamy, odstawiamy na 15 minut.
  • sałatka 3. Przygotowanie sałatki z wiosennych ziół:
    Wszystkie rośliny płuczemy, osuszamy. Kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki, mieszamy. Doprawiamy olejem, octem, miodem, solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut, aby wszystko się przegryzło.
  • 4. Tak przygotowane medaliony podajemy w towarzystwie orzeźwiających sałatek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sarnina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować