Dojrzewająca polędwiczka z sarniny

5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sarninę podobnie jak wołowinę można spożywać na surowo. Taka podsuszona polędwiczka z sarniny przenika ziołowym smakiem oraz aromatem. Tak przygotowane mięso to idealna podstawa np. pod Carpaccio.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g dokładnie oczyszczonej polędwiczki z sarny

    łyżka soli morskiej
    łyżeczka cukru
    łyżka majeranku
    łyżka młotkowanego kolorowego pieprzu
    łyżeczka młotkowanej kolendry
    łyżeczka tymianku
    dokładnie rozgniecione ziarno jałowca
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Dojrzewająca polędwiczka z sarniny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przyprawy 1. Przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy. Przesypujemy do plastikowego pojemnika.
  • polędwiczki 2. Dokładnie oczyszczone z błon i osuszone polędwiczki dokładnie obtaczamy w ziołach. Pojemnik zamykamy. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
  • poledwiczki 3. Polędwiczki osuszamy na papierowych ręcznikach. Każdą polędwiczkę owijamy gazą i wieszamy na 2-3 dni w ciepłym, ale przewiewnym miejscu - najlepiej przy kaloryferze.
  • polędwiczka 4. Mięso po podsuszeniu przechowujemy w lodówce. Kroimy na bardzo cienkie plasterki i podajemy np. jako wędlinę do kanapek.

Porady

Polędwiczka z sarny to bardzo delikatne mięso, które wyśmienicie smakuje lekko podsuszone. Idealne dodatki do takiej polędwicy to: marynowane cebulki, korniszony, marynowane leśne grzyby lub jabłuszka kaparowe. Sarnina dobrze komponuje się również ze słodko-kwaśnymi dodatkami dlatego można podać takie mięso z dodatkiem konfitury z borówek. Jeśli chcecie wykonać z tak przygotowanej sarniny Carpaccio. Najlepiej jest ją przemrozić przez 1-2 godziny w zamrażarce, wtedy łatwo będzie można ją pokroić w cienkie plasterki. Sarnina jest bardzo delikatna więc zamiast oliwy z oliwek, warto ją skropić tłoczonym na zimno dobrej jakości olejem rzepakowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sarnina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować