MEDALIONY DROBIOWE

5 (175 ocen)

Medaliony to bardzo smaczne kotleciki. Kotleciki, które w środku są soczyste, a na zewnątrz chrupiące. Jednak to nie są kotlety mielone. Takimi będą zajadać się dzieci, bo przypominają nuggetsy. Nikt się im nie oprze. Prosty przepis, a smaczny.

Składniki:

  • mięso gulaszowe drobiowe ok. 400 g.
    żółtko z 1 jaja
    ząbek czosnku drobno posiekany
    majeranek 1 łyżeczka
    sól peklowa 1/2 łyżeczki
    przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
    pieprz 1/4 łyżeczki
    bułka tarta 2 łyżki
    bułka tarta kukurydziana do obtoczenia
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Medaliony

Medaliony drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić w maszynce do mielenia. Doprawić czosnkiem, majerankiem, pieprzem, solą, przyprawą uniwersalną. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na noc lub co najmniej kilka godzin.
  • 2. Na następny dzień dodać żółtko i bułkę tartą. Dokładnie wymasować. Na wilgotne dłonie nabierać mięso. Mocno spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej kukurydzianej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Panierka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować