CZEKOLADOWY MAZUREK Z KONFITURĄ PORZECZKOWĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jest to moja propozycja na świąteczny mazurek w wersji czekoladowej z konfiturą porzeczkową. Nie wyobrażam sobie Wielkanocnego stołu bez tego ciasta, które jest wieloletnią tradycją kuchni polskiej. Bogato udekorowany mazurek jest ozdobą świątecznego stołu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:

    1,5 szklanki mąki pszennej
    125g masła
    0,5 szklanki cukru pudru
    2 łyżki śmietany 18%
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Warstwa czekoladowa:

    białka z 3 jaj
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżka kakao
    100g mlecznej czekolady
    100g rodzynek

    Dodatkowo:
    1 słoik konfitury z czarnych porzeczek 480g

    Polewa czekoladowa:

    100g mlecznej czekolady
    100g karmelowej czekolady

    Dekoracja:

    płatki migdałów
    żurawina
    perełki dekoracyjne kolorowe, srebrne i złote
    ziarna słonecznika


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Czekoladowy mazurek z konfiturą porzeczkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1rrsnar 1. Ciasto na spód.
    Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać jajko, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodając po trochu śmietanę, zagnieść ciasto. Owinąć je w folie i włożyć do lodówki na około 30min. Po 30 min ciasto wyjąć, rozwałkować, wyłożyć na wysmarowaną formę do pieczenia i uformować kształt jajka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 10 minut, a następnie pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie posmarować konfiturą z czarnej porzeczki.
    .
  • 2. Warstwa czekoladowa.
    Białka ubić, dodać cukier, całość ubić na sztywną pianę. Następnie dodać kakao, startą czekoladę i rodzynki. Masę czekoladową wyłożyć
    na cieście posmarowanym konfiturą i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
  • image-2745t6v 3. Polewa czekoladowa:
    Czekoladę mleczną i karmelową rozpuścić każdą osobno w kąpieli wodnej a następnie przemiennie polać wierzch ciasta.
  • 4. Mazurka udekorować perełkami kolorowymi, złotymi i srebrnymi oraz migdałami, żurawiną i słonecznikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować