mazurek sudecki

4.5 (196 ocen)

  • 60 min

Kruche maślano – orzechowe ciasto, kwaskowato - winny smak brzoskwiniowego dżemu i pierzynka z bezy to jest coś pysznego :)

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    250 gramów mąki pszennej tortowej
    200 gramów masła
    50 gramów zmielonych orzechów włoskich
    70 gramów cukru pudru
    2 łyżki zimnego mleka (jeśli ciasto jest zbyt suche)
    wierzch:
    5 białek
    100 gramów cukru pudru
    0,5 kg brzoskwiniowego dżemu
    garść orzechów do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Beza Ciasto

Mazurek sudecki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, zmielone orzechy, cukier puder, zagnieść kruche ciasto.
    Blaszkę o wymiarach 30x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić ciastem, nakłuć w kilkunastu miejscach.
  • krok 2 2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec na złoto, u mnie około 20 minut.
    Po wyjęciu ciasta obniżamy temperaturę piekarnika do 160 stopni.
    W czasie kiedy piecze się ciasto białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, miksujemy krótko.
    Na podpieczone ciasto wykładamy dżem brzoskwiniowy, na dżemy wykładamy bezę, na niej układamy kawałki orzechów.
  • 3. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy do momentu aż beza przybierze złoty kolor, u mnie około 25 minut.

Porady

Do mazurka świetnie sprawdzą się również orzechy laskowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować