Mazurek bakaliowy

  • wyświetlono: 1145 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Szybki i prosty a zarazem bardzo smaczny mazurek z bakaliami

bogusia82

Składniki

Ciasto kruche:

250 gram maki pszennej

pół kostki margaryny

100 gram cukru

3 żółtek

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

1 puszka gotowego kajmaku

100 gram posiekanych orzechów włoskich

100 gram skórki pomarańczowej

10 gram suszonej żurawiny

Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek bakaliowy

  • 1. Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto dzielimy na dwie części.Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem, jedną część ciasta wałkujemy i przekładamy do formy.Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Ostudzone ciasto smarujemy masą kajmakową i posypujemy bakaliami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babcimama_mnie_nauczylaŻurawinaorzechyna deserWielkanocświętado kawykajmakskórka pomarańczowana świąteczny stółmazurek z bakaliamimazurekMazurek bakaliowy

Komentarze

Podobne przepisy

Mazurek

Dodane przez: RedakcjaPP

Mazurek

Pyszne kruche ciasto z lekką owocową...

mazurek

Dodane przez: izaa_a

mazurek kajmakowy...

tradycyjny mazurek

Mazurek wielkanocny

Dodane przez: bietka

Mazurek wielkanocny

Mazurek na Wielkanoc musi być obowiązkowo.

Bakaliowy sernik

Dodane przez: dorota w

Bakaliowy sernik

Przepyszny świąteczny sernik z...

Dodane przez: Michalina

BAKALIOWE

Palce lizać...

Dodane przez: aniulek123

MAZUREK

przepis dostałam od mojej babci

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE