Mazurek bakaliowy

4.5 (185 ocen)

Szybki i prosty a zarazem bardzo smaczny mazurek z bakaliami

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    250 gram maki pszennej

    pół kostki margaryny

    100 gram cukru

    3 żółtek

    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:

    1 puszka gotowego kajmaku

    100 gram posiekanych orzechów włoskich

    100 gram skórki pomarańczowej

    10 gram suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Mazurek Desery Kajmak

Mazurek bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto dzielimy na dwie części.Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem, jedną część ciasta wałkujemy i przekładamy do formy.Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Ostudzone ciasto smarujemy masą kajmakową i posypujemy bakaliami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Orzechy Skórka pomarańczowa Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować