Mazurek na kakaowym spodzie

5 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

rewelacyjny w smaku

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • SPÓD

    150 gram mąki pszennej
    140 gram masła
    70 gram cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki ciemnego kakao
    2 jajka

    MASA

    200 gram białej czekolady
    100 ml śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Desery

Mazurek na kakaowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD

    Wszystkie składniki przełożyć do miski.
    Szybko zagnieść jednolite ciasto.
    Rozwałkuj.
    Przełożyć do formy 11 cm / 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
    Ponakłuwać.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 40 - 50 minut w 180 st C.

    MASA

    Czekoladę razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Lekko przestudzić.Wylać na upieczony wcześniej spód.
    Ostudzić.
    Odstawić do całkowitego stężenia.
    Przed podaniem wierzch dowolnie udekorować.

    Ja użyłam kandyzowanych czereśni i gałązek bukszpanu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować