Ciasto budyniowe na kakaowym spodzie

4.5 (188 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

kruche ciasto połączone z budyniem smakuj idealnie

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO

    125 gram masła
    200 gram mąki pszennej
    2 łyżki cukru pudru
    1 żółtko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki zimnej wody
    2 łyżki ciemnego kakao
    1 łyżka czarnego kakao

    KREM BUDYNIOWY

    700 ml mleka
    3 budynie śmietankowe z cukrem
    125 gram masła

    125 gram borówek
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Ciasto budyniowe na kakaowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO

    Wszystkie składniki przełożyć do miski.
    Szybko zagnieść jednolite ciasto.
    Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Dno i brzegi wylepić ciastem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 30 minut w 190 st C.
    Po upieczeniu dokładnie ostudzić.

    KREM BUDYNIOWY

    Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu w 700 ml mleka.
    Od razu po ugotowaniu wierzch przykryć folią spożywczą.
    Odstawić do ostygnięcia.
    Miękkie masło utrzeć na puch.
    Cały czas ucierając dodawać po łyżce zimny budyń.
    Krem budyniowy wyłożyć na wcześniej upieczone ciasto.

    Borówki opłukać i osuszyć.
    Rozłożyć na wierzchu.
    Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować