Mazurek na cieście serowym z powidłami i mleczną masą na soku z aronii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta zagniatam , ciasto dzielę na 3/4 i 1/4 , podsypuję mąką .Większą część wałkuję , wykrawam koło , wylepiam dno i boki formy do tart . Ciasto dziurkuję - widelcem , smaruję powidłami , piekę ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni , studzę .
2.Mniejszą część ciasta wałkuję , wykrawam koła z ozdobnym rantem - średnica 4 cm . Koła układam po 5 sztuk , tak aby jedno koło zachodziło jedno na drugie w rządku i z tych pięciu kół zwijam rulon, przecinam na pół , powstaną kwiatki . Kwiatki ustawiam na blasze . Ze skrawków pozostałego ciasta formuje listki , układam na blasze . Piekę ok. 15 - 20 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni , studzę , osypuję cukrem pudrem .
3.Sok z aronii , cukier , cukier waniliowy , masło mieszam , doprowadzam do zagotowania , masę studzę , do letniej dodaję mleko w proszku , miksuję . Masę wlewam do ciasta z powidłem . Na masie układam kwiatki z listkami . Składniki lukru ucieram , dekoruję mazurek . Dodaję ozdoby cukrowe , pozostawiam do całkowitego zastudzenia .
Porady
Sok z aronii możemy zastąpić innym sokiem lub dodać mleko :)
Komentarze