Mazurek na miodowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto miodowe. Mieszamy mąkę, sodę, cukier, dodajemy masło albo margarynę i siekamy nożem. Wbijamy jajka, dodajemy miód i zagniatamy ciasto.
Częścią ciasta wylepiamy spód przygotowanej dużej blaszki i pieczemy ok 20 min w 180 stopniach. Pozostałą część dzielimy na dwie części tak byśmy upiekli jeszcze jeden blat takiej samej wielkości co poprzedni, a z pozostałego ciasta zrobili maleńkie kuleczki.
Tą częścią ciasta na blat wylepiamy spód przygotowanej blaszki i obkładamy brzegi tego blatu zrobionymi z pozostałego ciasta kuleczkami. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach.
Oba blaty ciasta studzimy.
Rodzynki płuczemy. Krem. Odlewamy część mleka i rozprowadzamy w nim budyń i cukier. Resztę mleka zagotować, gotujemy na nim mannę i budyń razem. Dodajemy przygotowane rodzynki i dodajemy też do masy masło. Energicznie mieszamy.
Gładki blat ciasta smarujemy powidłami i wykładamy mleczną masę. Równamy i przykrywamy drugim blatem kulkami do góry. Lekko dociskamy, smarujemy powidłami i masą krówkową. Boki oprószamy wiórkami kokosowymi.
Komentarze