Mazurek z mleczną masą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniały smakołyk na wielkanocny stół.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    1,5 szkl. mąki pszennej
    2 łyżki cukru pudru
    2 żółtka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    Masa mleczna :
    6 łyżek mleka
    3/4 szkl. cukru
    1 margaryna
    1 cukier waniliowy
    25 dag mleka w proszku
    Dodatkowo:
    2 łyżki marmolady
    forma na babkę wysmarowana tłuszczem i osypana bułką tartą
    ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek

Mazurek z mleczną masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mazurek z masą mleczną 1. Ze składników na ciasto zagnieć ciasto. Rozwałkuj, za pomocą talerza i radełka wykrój koło, umieść je w formie , ponakuwaj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Wystudź
  • Mazurek z masą mleczną 2. Mleko, cukry i margarynę zagotuj. Ostudź. Dodaj mleko w proszku. Wymieszaj.
  • Mazurek z masą mleczną 3. Upieczony spód mazurka posmaruj marmoladą i wlej przygotowaną masę, dowolnie udekoruj.
  • Mazurek z masą mleczną 4. Z pozostałego ciasta wykrój ciasteczka i upiecz je. Osyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Mąka Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować