Mazurek kajmakowy

4.48 (181 ocen)

  • 40 min

Na Wielkanocnym stole jest dużo potraw tradycyjnych. Nie może zabraknąć mazurka.

  • 40 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    250 g masła
    150 g cukru pudru
    1/2 szkl śmietany
    3 żółtka gotowane
    2 żółtka surowe
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki kakao do ciasta na brzegi

    510 g masy kajmakowej
    2 łyżeczki kakao
    1 łyżka gorącej wody

    1/2 białka
    150 g cukru pudru
    sok z cytryny

    1 łyżka dżemu

    Dekoracja:
    połówki orzechów
    suszona żurawina
    migdały
    śliwka
    morela
    perełki

    Forma:
    28x25
    17x30
Wystaw ocenę:

4.48 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery

Mazurek kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka surowe utrzeć z częścią cukru, gotowane przetrzeć przez sitko.
  • 2. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i siekać do połączenia. Szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • 3. Ciasto rozwałkować, wyciąć na wielkość formy (u mnie dwa prostokąty ). Z resztek ciasta zrobić brzegi. Ja zrobiłam małe kółka i przecięłam na pół a z części ciasta kulki. Do części ciasta dodałam pół łyżeczki kakao. Brzegi i tam gdzie będą ozdoby posmarować roztrzepanym białkiem. Piec ok. 15 min. w temp. 190*C
  • 4. Masę kajmakową rozgrzać w kąpieli wodnej. Część dowolnie wyłożyć na upieczone ciasto a do części dodać rozpuszczone kakao i wyłożyć na ciasto.
  • 5. Z białka i cukru zrobić lukier dodając (w razie potrzeby ) sok z cytryny.
    Pod lukier rozsmarowałam dżem. Udekorować według uznania.

Porady

Wszystkie składniki na ciasto muszą być zimne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Mąka Migdały Orzechy Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować