Mazurek kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka surowe utrzeć z częścią cukru, gotowane przetrzeć przez sitko.
2.Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i siekać do połączenia. Szybko zagnieść i włożyć do lodówki na 30 minut.
3.Ciasto rozwałkować, wyciąć na wielkość formy (u mnie dwa prostokąty ). Z resztek ciasta zrobić brzegi. Ja zrobiłam małe kółka i przecięłam na pół a z części ciasta kulki. Do części ciasta dodałam pół łyżeczki kakao. Brzegi i tam gdzie będą ozdoby posmarować roztrzepanym białkiem. Piec ok. 15 min. w temp. 190*C
4.Masę kajmakową rozgrzać w kąpieli wodnej. Część dowolnie wyłożyć na upieczone ciasto a do części dodać rozpuszczone kakao i wyłożyć na ciasto.
5.Z białka i cukru zrobić lukier dodając (w razie potrzeby ) sok z cytryny.
Pod lukier rozsmarowałam dżem. Udekorować według uznania.
Komentarze