Mazurek kajmakowy z orzechami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Przepyszny! Zawsze przygotowuję go na Wielkanoc, bo pięknie się prezentuje i smakuje mojej rodzinie. Uwielbiam połączenie słodkiego kajmaku, kwaskowych powideł i chrupiących orzechów. Bardzo szybki w przygotowaniu, a smaczny.

  • 40 min

Składniki:

  • - opakowanie okrągłych wafli tortowych,
    - puszka masy kajmakowej,
    - słoik powideł śliwkowych,
    - po 1/2 szklanki łuskanych orzechów włoskich i laskowych,
    - tabliczka mlecznej czekolady,
    - 2 łyżki mleka,
    - szczypta soli,
    - rodzynki, kokos i czekoladowe jajka do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mazurek kajmakowy z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masę kajmakową gotuję według przepisu na opakowaniu.
    Orzechy włoskie i laskowe siekam.
  • 2. Na pierwszym waflu rozsmarowuję 1/3 masy kajmakowej, posypuję posiekanymi orzechami, przykrywam drugim waflem, smaruję powidłami. Kolejne wafle układam podobnie, tworząc warstwy: masa kajmakowa i orzechy, powidła śliwkowe aż do wyczerpania składników pamiętając by na samej górze znalazł się wafel.
  • 3. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej ze szczyptą soli i mlekiem, polewam wierzch mazurka, rozsmarowuję i póki jeszcze czekolada nie zastygnie dekoruję.
    Najlepiej smakuje przygotowany 1-2 dni wcześniej.

Porady

Dekorację mazurka możemy wykonać ze składników, z których jest zrobiony (np. wyciąć z wafli jajka, kwiatki, itd. i przełożyć je różnymi masami), a także ze świątecznych słodkości, np. czekoladowych jajeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

mazurek kajmakowy

4 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Mazurek kajmakowy

mariosylwia :-) Gorąco polecam (-: 1 min

To może cię zainteresować