Maxi pierogi z aromatycznym szpinakiem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne maxi pierogi z dużą ilością czosnkowego szpinaku!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 500 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - oliwa: 1 łyżka
    - gorąca woda: 1.5 szklanki
    - szpinak: 500 gramów
    - czosnek: 4 ząbki
    - cebula: 1 sztuka
    - pieprz: 1 szczypta
    - masło: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Maxi pierogi z aromatycznym szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z jajkiem, solą i oliwą.

    Dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy.
    Ciasto powinno byc gładkie i elastyczne.
    Nie może przywierac do dłoni.

    Rozwałkowujemy na cienki placek.

    Wykrawamy szklanką kółka
    ( lub tak jak ja duże kwadraty! )

    Cebulkę drobno siekamy.

    Podsmażamy na łyżce masła.

    Dodajemy szpinak i dusimy do momentu aż zmięknie.

    Mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

    Doprawiamy solą i pieprzem.

    Gdy farsz ostygnie wypełniamy nim ciasto
    i dokładnie zlepiamy ich brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło podczas gotowania.

    Tak przygotowane wrzucamy do wrzątku i gotujemy do czasu, aż wypłyną na powierzchnię.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować