Pierogi ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne pierogi.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka 2 szk,
    jajka 1 szt,
    woda ciepła ok. 1 szk,
    sól,
    Farsz:
    szpinak świeży 250 g,
    ser biały 250 g,
    czosnek 1 ząbek,
    sól,
    pieprz,
    Do polania:
    masło 1 łyżka,
    Do dekoracji:
    bazylia świeża,


    Składniki podstawowe z zestawu: mąka, jajka, ser - u mnie biały,
    Składnik podstawowy dodatkowy: szpinak świeży,
    Składniki robocze: do ciasta - woda ciepła ok. 1 szk, sól, do farszu - czosnek 1 ząbek, sól, pieprz, do polania - masło - 1 łyżka,
    Dekoracja: świeża bazylia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak oczyścić, usunąć ogonki i wrzucić do gotującej się wody. Gotować ok. 3-5 minut. Następnie odcedzić, ostudzić i posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Twaróg rozdrobnić widelcem. Szpinak wymieszać z twarogiem oraz czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z mąki, wody, jajka i soli zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać kółka. Na środek każdego kółka nakładać farsz i zlepiać brzegi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 2 - 3 minuty. Pierogi podawać polane roztopionym masłem i udekorowane bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować