Maślany warkocz drożdżowy z pieczarkami w ziołach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Drożdżowy, maślany warkocz na słono. Pieczony z dodatkiem tartych pieczarek, podsmażonych na maśle ze świeżymi ziołami.
Na świeżo po upieczeniu pysznie smakuje sam lub posmarowany prawdziwym masłem, zaś na drugi dziś sprawdził się idealnie lekko podgrzany, maczany w homogenizowanym serku śmietankowym, dziwne połączenie ale serdecznie. Polecam!

Równie dobrze możemy podać go jako dodatek do barszczu czy innej zupy krem.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn:
    30 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    150 ml ciepłego mleka
    2-3 łyżki mąki pszennej
    Ciasto:
    800 g mąki pszennej ( u mnie tortowa)
    150 g roztopionego, przestudzonego masła 82%
    250 ml ciepłego mleka
    1/2 łyżeczki soli
    Dodatkowo:
    250 g pieczarek
    1 łyżka masła
    sól, pieprz
    1 łyżeczka posiekanej kolędry
    1 łyżeczka posiekanego oregano
    1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
    ( możemy użyć ziół suszonych)
    3-4 łyżki tartego sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka

Maślany warkocz drożdżowy z pieczarkami w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: Drożdże wkruszyć do miski. Dodać sól, cukier, mąkę oraz wlać mleko.
    Wsypać mąkę pszenną, dokładnie wymieszać do powstania gęstości kwaśniej śmietany.
    Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę wsypać do miski, wymieszać z solą, wlać masło, mleko oraz dodać zaczyn.
    Wyrobić gładkie, elastyczne cisto.
    Odstawić na godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. W między czasie obrane pieczarki pokroić w kostkę,
    smażyć na rozgrzanym maśle do odparowania płynu.
    Wsypać zioła, wymieszać.
  • 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części.
    Każdą część ponownie na trzy kawałki.
    Uformować wałeczki, z trzech spleść warkocz.
    W każdy warkocz w szczeliny ponakładać pieczarki.
    Pozostawić na kolejne 15 min do podrośnięcia.
  • 5. Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
    5 min przed końcem pieczenia warkocze posypać serem żółtym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować