Bułeczki pszenne z chrupiącą skórką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Chrupiąca skórka, środek mięciutki - jednym słowem pychaaaa.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag mąki
    130 ml wody
    150 ml ciepłego mleka
    1,5 dag drozdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki roztopionego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki pszenne z chrupiącą skórką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn.
  • 2. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 10 min.
  • 3. Do mąki dodać rozczyn, sól, oraz maslo i dokłądnie wyrobić, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
  • 4. Przykryć i zostawić na 1h do ponownego wyrośnięcia.
  • 5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych częsci.
  • 6. Formować kulki. Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do spodu.
  • 7. Przykryc ściereczką i pozostawić na 30 min, żeby wyrosły.
  • 8. Wyrośnięte bułeczki lekko spłaczczyć, tępą stroną noża zrobić nacięcia ( praktycznie do spodu).
  • 9. Wierzch bułeczek posmarować mlekiem.
  • 10. Piec ok 20 min w 200 stopniach do zrumienienia.
  • 11. Wystudzić.

Porady

Można posypać ziarnami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować