Bułeczki maślane z chrupiącą skórką

  • wyświetlono: 210 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Te bułeczki są przepyszne! Delikatne i puszyste w środku i bardzo chrupiące na zewnątrz. Skórka pozostaje chrupiąca nawet na drugi dzień po wypieku. Są idealne na śniadanie i na małą przekąskę w ciągu dnia. Spróbujcie

Armine Asatryan
  • 6 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

– 500g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 130ml mleka
– 130ml wody
– 75g masła
– 1op drożdży instant (7g)
– 1 łyżeczka soli
– sezam/mak/siemię lniane do posypania wg uznania
Dodatkowo: 2 łyżki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania przepisu:

Bułeczki maślane z chrupiącą skórką

  • 1. W rondelku nagrzać wodę, rozpuścić masło w gorącej wodzie, dodać zimne mleko i wymieszać. Do tej ciepłej mieszanki wsypać drożdże, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Przelać mieszankę do dużej miski., Powoli dodając mąkę przesianą razem z solą zagnieść i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce (około 35-40 stopni) na 45-60minut.
    Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części po około 70g i uformować bułeczki o dowolnym kształcie.
    Jednocześnie zagotować wodę w dużym, szerokim garnku ( ja robiłam w dużej, wysokiej patelni), dodać sodę i wymieszać. Będzie się mocno pienić, ale bez obaw, tak powinno być.
    Bułeczki wkładać do gotującej się wody na około 10 sekund, następnie ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową. Wykładać na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia. W ten sposób przygotowane bułeczki posypać ulubionymi ziarnami (u mnie sezam), zrobić dowolne nacięcia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 25-30 minut.
    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dla dziecibułeczkibułkipieczywobułeczki maślane

Komentarze

Podobne przepisy

image-1yvnvlt

Dodane przez: Di bloguje

Prosty chleb pszenny na drożdżach (z długą...

Bochenek wychodzi baaardzo duży,...

Bułeczki maślane z waniliową kruszonką

Dodane przez: joanna30

Bułeczki maślane z waniliową kruszonką

Zawsze miałam do nich słabość,...

bułeczki maślane

Dodane przez: capri

bułeczki maślane z kruszonką

delikatne i pyszne

bułki

Dodane przez: capri

bułki pszenne z maślaną skórką (na jogurcie)

pachnące masełkiem, delikatne pszenne...

Chrupiące rogale maślane z czarnuszką.

Dodane przez: weronika63

Chrupiące rogale maślane z czarnuszką

Delikatne, bardzo smaczne, chrupiące...

Maślane bułeczki

Dodane przez: tunka

Maślane bułeczki

Bułeczki są mięciutkie i puszyste,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE