Maślana ogórkowa na ogórkach małosolnych z ziemniakami i jajkiem

5 (16 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lekka , smaczna , maślana , kwaskowa zupa , łatwa do przygotowania , z dostępnych sezonowych składników , szybko znikająca z talerzy ...

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 łyżki masła
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    6 średnich ziemniaków
    2 średnie marchewki
    1 pietruszka
    3 średnie ogórki małosolne
    1 szklanka zalewy od ogórków małosolnych
    2 łyżki posiekanego koperku
    2 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    1,5 litra wody
    3 łyżki śmietany ukwaszonej 15%
    1 łyżka przyprawy do mięs
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    6 jajek
    czubryca zielona do posypania
Wystaw ocenę:

5 (16 ocen)

Zobacz również:

Zupa ogórkowa

Maślana ogórkowa na ogórkach małosolnych z ziemniakami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Maślana ogórkowa na ogórkach małosolnych z ziemniakami i jajkiem 1. Warzywa obieram , myję . Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek ,pokrojoną w kostkę marchewkę , podsmażam , dodaję listki laurowe , ziele angielskie , pokrojone w kostkę ziemniaki , całość posypuję przyprawą do mięs , podlewam wodą , gotuje na małym płomieniu ok . 15 minut . Do miękkich warzyw dodaję starte na tarce o dużych oczkach ogórki , dodaje zalewę od ogórków , gotuje około 15 minut . Do całości dodaję śmietanę , koperek , doprawiam solą i pieprzem , doprowadzam do zagotowania . Zupę podaję z przekrojonym na pół jajkiem osypanym czubrycą .

Porady

Moje ogórki miały 6 dni od zakiszenia :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiszone ogórki Masło Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować