Maślana pomidorowa z ziemniakami i ryżem

5 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Taka zupa w kilka chwil , szybka do przygotowania , aromatyczna , smaczna , lekka , zaspokoi głód , rozgrzeje ... :)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 g masła
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 litry wody
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    2 szczypty cukru
    2 średnie marchewki
    1 średnia pietruszka
    cząstka selera
    6 średnich ziemniaków
    3 łyżki ryżu - u mnie jaśminowy
    1 łyżeczka przyprawy do mięs
    sól i pieprz do smaku
    posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupa pomidorowa Zupa jarzynowa

Maślana pomidorowa z ziemniakami i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieram , myję , osuszam . Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek , pokrojone w kostkę - marchew , selera , pietruszkę , podsmażam . Dodaję przyprawę do mięs , cukier , listki laurowe , ziele angielskie , podlewam wodą , gotuję 10 minut . Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i ryż , gotuję około 15 minut .
  • 2. Do całości dodaję przecier pomidorowy , doprowadzam do zagotowania , doprawiam solą i pieprzem . Zupę podaję osypaną natką pietruszki :)

Porady

Zupę możemy podać na obiad lub wczesna kolację , doskonale rozgrzeje :) Ryż doskonale zagęści nam zupę :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować