Maślak sitarz w towarzystwie

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zawsze zbieram grzyby, które znam, a te maślaki, to dla mnie nowość. Na sitarzach zna się mąż, a więc wierząc mu przygotowałam posiłek, który domownikom posmakował. Wprawdzie zwykłego maślaka, to nie przypomina, po ugotowaniu zmienił barwę na fioletową i do towarzystwa dostał naleśnika i borowika, dla wzmocnienia smaku. Dla mnie to taki ubogi ten grzybek, ale grzyb-to grzyb:)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Grzyby:
    ok. 0,5 kg. maślaka sitarza
    3 borowiki
    1 cebula
    3 łyżki masła
    4 łyżki śmietany ukwaszonej 15%
    1 łyżka czubrycy zielonej
    sól i pieprz do smaku
    2 szczypty przyprawy Harissa
    Naleśniki:
    2 jajka
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
    1 szklanka mąki
    2 łyżki oleju
    2 szczypty soli
    Dodatkowo:
    osolony wrzątek
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Naleśniki

Maślak sitarz w towarzystwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Maślak sitarz w towarzystwie 1. Składniki na naleśniki miksuję mikserem. Na odrobinie oleju smażę naleśniki-ok. 10 sztuk, odstawiam.
  • Maślak sitarz w towarzystwie 2. Maślaki oczyszczam, myję , gotuję w osolonym wrzątku ok. 10 minut, odsączam. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję oczyszczone i pokrojone borowiki , podsmażam, dodaję obgotowane maślaki, podsmażam , dodaję śmietanę ,smażę, doprawiam solą, pieprzem , czubrycą i przyprawą Harissa. Farsz nakładam na naleśniki, zwijam.

Porady

Tak przygotowane grzyby można podać także do pieczywa. Dla mnie zasada jest tylko jedna, jeśli grzyb to tylko na śniadanie bądź obiad, na kolacje nie podaje:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować