Mięsne kuleczki w doborowym towarzystwie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pachnąca zapiekanka z wyrazistym musztardowym puree, świetnie doprawionym mięsnymi kuleczkami i słodkimi pieczonymi pomidorkami to świetna alternatywa dla klasycznego dania obiadowego.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Mięsne kuleczki:
    400g fileta z kurczaka
    400g mięsa z łopatki
    2 małe cebule
    2 ząbki czosnku
    1/2 szklanka mleka
    1 bułka kajzerka
    1 jajko
    4 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka musztardy Dijon
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki kaszy manny
    2 łyżki bułki tartej
    sól
    pieprz
    olej rzepakowy
    bułka tarta do obtoczenia kotlecików

    Puree:
    600g ziemniaków
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka masła
    2 łyżeczki musztardy dijon
    sól
    pieprz

    Masa jajeczno-śmietanowa:
    150g śmietany 18%
    1 jajko
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól
    pieprz
    150g żółtego sera
    20 pomidorków cherry
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mięsne kuleczki w doborowym towarzystwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięsne kuleczki w doborowym towarzystwie 1. Mięsne kuleczki: filet, łopatkę, cebulę, czosnek i bułkę wcześniej namoczoną w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajka, majeranek, musztardę, koncentrat pomidorowy, kaszę mannę, bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki wielkości włoskiego orzecha, lekko obtoczyć w bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym.
  • Mięsne kuleczki w doborowym towarzystwie 2. Puree: ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków. Następnie dodać śmietanę, masło, musztardę, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • Mięsne kuleczki w doborowym towarzystwie 3. Masa jajeczno-śmietanowa: śmietanę i jajko dokładnie wymieszać, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
  • Mięsne kuleczki w doborowym towarzystwie 4. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Następnie układać rzędami mięsne kuleczki, puree, pomidorki, mięsne kuleczki, puree, pomidorki, kończąc na mięsnych kuleczkach. Pomidorki oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, całość zalać masą jajeczno-śmietanową i posypać startym żółtym serem.
  • Mięsne kuleczki w doborowym towarzystwie 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 30-35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować