Francuz w towarzystwie Włocha

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chciałam zrobić coś nowego na Sylwestra. Podałam to jako przystawkę i przekąskę a teraz wykorzystuję to jako danie główne ze świeżą sałatą.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - polędwiczki z indyka: 2 sztuki
    - szpinak mrożony w liściach (używam Bonduelle): 0.33 opakowania
    - czosnek/ząbki (jeżeli są małe to 2 ząbki): 1 ząbek
    - ser Lazur Błękitny: 0.5 opakowania
    - ser żółty w plastrach (użyłam Królewskiego): 3 plastry
    - Suszone pomidory w oleju z ziołami OLE!: 10 sztuk
    - mozzarella w kuleczkach (oczywiście tych kuleczek): 10 sztuk
    - Sól, świeżo mielony czarny pieprz: 1 szczypta
    - bazylia,oregano: 1 szczypta
    - bazylia liście świeże: 10 sztuk
    - boczek wędzony w plastrach: 0.5 kilograma
    - oliwa z oliwkek: 2 łyżki
    - nici do związania: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Francuz w towarzystwie włocha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Francuz w Towarzystwie Włocha 1. W obu przypadkach polędwiczki rozcinamy na trzy aby powstał duży płat. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso solimy i pieprzymy na każdej ze stron. Jedną z polędwiczek dodatkowo oprószamy suszoną bazylią i oregano również z dwóch stron. Odkładamy mięso na chwilę aby przeszło przyprawami.
    Przygotowanie Francuza:
    Na rozgrzanej patelni wylewamy oliwę, dodajemy szpinak, przykrywany pokrywką i na średnim ogniu rozmrażamy. Kiedy już rozdzielą się liście z zamrożonych kostek doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy ale tak aby nie przypalić szpinaku. Jak już będzie gotowy wyłączamy patelnię. Na polędwiczkę (tą tylko z solą i pieprzem) kładziemy plaster sera żółtego, na ¾ polędwiczki wykładamy szpinak a na samym środku pokrojonego w kostkę sera lazur. Całość zwijamy w roladę wzdłuż dłuższej strony.
    Przygotowanie Włocha:
    Pomidory suszone odsączamy z zalewy i kroimy w kawałki. Kulki mozzarelli kroimy na pół. Na polędwiczce obsypanej dodatkowo bazylią i oregano układamy plastry sera żółtego, na to pomidory suszone, i mozzarellę oraz liście świeżej bazyli. Całość zwijamy w roladę wzdłuż dłuższej strony.

    Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając na temperaturę 180 stopni C.
    Owijamy obie polędwiczki plastrami boczku. Obwiązujemy sznurkiem aby polędwiczki podczas pieczenia się nie rozkręciły.
    Na patelni lekko podsmażamy zrobione roladki aby zrobiła się lekko podrumieniona skórka na boczku a mięso z indyka lekko się ścięło. Potem przekładamy je do żaroodpornego naczynia przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na około 1 godzinę. 20 minut przed końcem zdejmujemy folię wtedy boczek ładnie się zarumieni i utworzy chrupiąca skorupkę. Polędwiczki można podawać na zimno lub ciepło z lekką sałatą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować