Ciasto Marcepanek siostry Anastazji

4.47 (158 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Coś dla wielbicieli połączenia maku i jabłek...

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    * 50 dag mąki
    * 20 dag cukru
    * 25 dag margaryny
    * 3 żółtka
    * 2 jaja
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:

    * 1 kostka masła
    * 6 łyżek cukru pudru
    * 2 opakowania migdałów
    * olejek migdałowy
    * 1/2 l mleka
    * 1/4 l śmietany 18%
    * 5 jaj

    Ponadto:

    * domowa masa makowa (możecie zastąpić kupną, ale ja nie mam przekonania co do niej)
    * 3 białka
    * 6 dużych jabłek + cukier do nich (chyba, że są wystarczająco słodkie)
    * szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

4.47 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto marcepanek siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować od razu na papierze.

    Mak wymieszać z surowymi białkami (będzie bardziej zwarty). Przełożyć nim dwa pierwsze surowe placki.

    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć i dosłodzić do smaku, dodać cynamon. Przełożyć kolejne 2 ciasta.

    Ciasta pieczemy osobno po około 25 minut.

    Krem:

    Mleko wlać do garnka, dodać jajka i śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać trzepaczką. Gotować ciągle mieszając do uzyskania twarożku. Powstały twarożek przelać na sito, aby odciekł i wystygł.

    Jedno opakowanie migdałów zmielić bardzo drobno. Utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodawać po jednej łyżce twarożku, cały czas ucierać. Do utartej masy dodać zmielone migdały i kilka kropel olejku. Przełożyć zimne ciasta: na spód makowe, część kremu i ciasto jabłkowe.


    Na wierzch można zrobić polewę i posypać resztą migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

4.33 (218 ocen)

Opublikowany w Magazynie
anastazja

To może cię zainteresować