Ciasto Sezam siostry Anastazji

4.45 (190 ocen)

  • 6 godz. 40 min

Przepis na to ciasto znalazłam w książce " 100 nowych ciast przepisy Siostry Anastazji". Do przepisu wprowadziłam małe zmiany, które wpisane są w nawiasach. Ciasto w smaku było jednak wyśmienite, a najlepsze dopiero po 2 dniach spędzonych w lodówce.

  • 6 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto kruche I:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 kostka margaryny
    1 łyżka smalcu
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    6 żółtek
    1/4 szklanki cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżki kwaśnej śmietany

    Sezam:
    15 dag ziaren sezamu
    2 łyżki płynnego miodu
    10 dag margaryny
    1/4 szklanki cukru pudru

    Kokos:
    6 białek
    1/2 szklanki cukru kryształu
    10 dag wiórek kokosowych
    1 mały słoik powideł śliwkowych

    Ciasto kruche II :
    20 dag mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru pudru
    5 dag margaryny
    2 żółtka
    2 łyżki płynnego miodu
    1 łyżeczka sody
    1-2 łyżki kwaśnej śmietany

    Orzechy:
    20 dag posiekanych orzechów włoskich
    10 dag margaryny
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki płynnego miodu

    Masa:
    3/4 litra mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 1/2 kostki masła (użyłam 3/4 kostki)
    3 budynie kokosowe (użyłam budyni wanilinowych)
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    10 dag wiórek kokosowych

    Blacha 38x23 cm
Wystaw ocenę:

4.45 (190 ocen)

Ciasto sezam siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche I:
    Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim 2 blaszki do pieczenia wcześnie wyłożone papierem do pieczenia.
  • 2. Sezam:
    Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i zagotowujemy. Studzimy i wykładamy na wierzch jednego placka. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20-25 minut.
  • 3. Kokos:
    Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo łyżka po łyżce ciągle ubijając dodajemy cukier. Wyłączamy mikser, dodajemy wiórki i mieszamy delikatnie łyżką. Drugie ciasto smarujemy powidłami a na wierzch wykładamy pianek z wiórkami. Blachę z plackiem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20-25 minut kontrolując co jakiś czas stan placka.
  • 4. Ciasto kruche II :
    Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 5. Orzechy:
    Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy ciągle mieszając. Masę orzechową wykładamy na ciasto miodowe. Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20-25 minut.
  • 6. Masa:
    Z mąki, budyniu, mleka i cukru gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem dodając stopniowo zimny budyń i wiórki kokosowe.
  • 7. Przełożenie ciasta:

    1. ciasto z orzechami
    2. połowa masy
    3. ciasto z sezamem
    4. druga połowa masy
    5. ciasto z kokosem
    6. polewa (opcjonalnie)

Porady

Stosowałam się do zaleceń Siostry Anastazji odnośnie wymiarów blaszki jednak moim zdaniem, ale również osób które ciasto jadły, doszliśmy do wniosku że ciasto wyszło za wysokie i ciężko było je kroić. Więc moja propozycja jest taka, aby ciasto upiec na jeszcze większej blaszce lub zrobić z połowy porcji i upiec na blaszce o wymiarach nieco mniejszych od tych, które podaje Siostra Anastazja. Wykonanie ciasta można rozłożyć na 2 dni ze względu na to, że jest ono dość pracochłonne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Sezam Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.33 (218 ocen)

Opublikowany w Magazynie
anastazja

To może cię zainteresować