Marynowany ser Mozzarella

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Marynowane kulki Mozzarelli to świetny i prosty w przygotowaniu dodatek do sałatek, zimnych sosów, kanapek czy grzanek. Ponadto potrawy z różowym serem pozytywnie zaskoczą i oko i podniebienie.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 kulek sera Mozzarella w lekko słonej zalewie (masa po osączeniu – 6 x 125 g)

    Zalewa:
    2 szklanki wody
    2 szklanki koncentratu barszczu
    ¼ szklanki octu 10%
    3 ząbki czosnku
    1 płaska łyżka soli
    3 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka całych suszonych jagód jałowca
    1 łyżeczka całych owoców kolendry
    ½ łyżeczka całych owoców anyżu
    ½ łyżeczka całych goździków
    ½ łyżeczki całych kulek ziela angielskiego
    ¼ - 1/3 łyżeczki mielonej chilli w płatkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Marynowany ser mozzarella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marynowany ser Mozzarella 1. Do garnka wsypać jagody jałowca, owoce kolendry i anyżu, goździki, ziele angielskie oraz chilli – przyprawy uprażyć. Następnie wlać wodę, koncentrat barszczu i ocet, dodać obrany i pokrojony w plastry czosnek, wsypać sól i cukier. Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 5 min. Każdą kulkę sera podzielić na ćwiartki i włożyć do zamykanego pojemnika. Mozzarellę zalać wystudzoną zalewą. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Ser jest gotowy da użycia już następnego dnia i nadaje się do spożycia przez ok. 7 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować