Buraczki marynowane

  • wyświetlono: 2921 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Buraczki marynowane - sztandarowy, pyszny i zdrowy dodatek do obiadu itp. w polskiej kuchni.

MonikaW
  • 120min

Składniki

5-6 kg buraków,
3 szklanki cukru,
2 szklanki octu,
6 średnich cebul pokrojonych w plasterki,
6 dużych ząbków czosnku,
15 ziaren ziela angielskiego,
15 ziaren pieprzu,
15 listków laurowych,
6 goździków,
2 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania przepisu:

Buraczki marynowane

  • 1. Buraki gotujemy w w mundurkach, studzimy i szatkujemy wg, uznania tj. plastry, na tarce itp.
    Składniki zalewy wrzucić do garnka i gotować ok pół godziny. Zalewę odstawić na 12 godzin (np. na noc), a po tym czasie przecedzić, przyprawy dobrze odcisnąć i wyrzucić, a zalewę dodać do buraków, dobrze wymieszać i przełożyć do słoików. Pasteryzować 20 minut.

Porady

Takie buraczki stanowią doskonałą bazę do czystego barszczu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciBuraczki marynowane - sztandarowypyszny i zdrowy dodatek do obiadu itp w polskiej kuchni

Komentarze

Podobne przepisy

Buraczki całe marynowane

Dodane przez: agajolaw

Buraczki całe marynowane

zapas na zimę :)

Kiszone buraczki mielone, marynowane.

Dodane przez: weronika63

Kiszone buraczki mielone, marynowane

Bardzo dobre wykorzystanie buraczków...

Buraczki z rozmarynem

Dodane przez: PolskaGotuje

Marynowane buraczki z rozmarynem

To mogłaby być piękna historia...

Marynowane buraczki z papryką

Dodane przez: Konto nieaktywne

Marynowane buraczki z papryką na cały rok

Przepyszna sałatka, którą jadłam...

Marynowana rzodkiewka

Dodane przez: jolantagłówka

Marynowane rzodkiewki

Mój sposób na to, by zatrzymać...

Buraczki konserwowe

Dodane przez: bogusia82

Buraczki konserwowe

Bardzo lubię malutkie marynowane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE