Marynowana cukinia a'la ananas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię obieramy ze skórki. Kroimy w małą kostkę.
2.Rozpuszczamy w wodzie cukier, kwasek. Studzimy.
Wkładamy pokrojoną cukinię.
Tak pozostawiamy w syropie na drugi dzień.
3.Następnego dnia, gotujemy cukinię z syropem, ok. 15 min.
Gorącą wkładamy do słoiczków. Szybko zakręcamy, nie pasteryzujemy.
Odwracamy dnem do góry.
Pozostawiamy do następnego dnia, wówczas wynosimy w chłodne miejsce.
4.Smacznego :)
Porady
Cukinia musi być młoda, bez ziaren.
Tak zrobiona cukinia może leżakować w chłodnym, ciemnym miejscu- kilka lat.
Słoiczki małe wyprażamy. Sprawdzamy, czy nie są uszkodzone.
Cukinia doskonała do ciast, sałatek owocowych.
Komentarze