Marynowana cukinia a'la ananas

5 (162 ocen)

Słodka, aromatyczna, smaczna cukinia. Doskonała do ciast, sałatek owocowych.

Składniki:

  • 3 kg obranej, młodej cukinii

    Zalewa:
    1 kg cukru
    1 litr wody
    1 łyżka stołowa kwasku cytrynowego
    cukier waniliowy- 2 opakowania
    4 goździki
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sałatki Przetwory

Marynowana cukinia a'la ananas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obieramy ze skórki. Kroimy w małą kostkę.
  • 2. Rozpuszczamy w wodzie cukier, kwasek. Studzimy.
    Wkładamy pokrojoną cukinię.
    Tak pozostawiamy w syropie na drugi dzień.
  • 3. Następnego dnia, gotujemy cukinię z syropem, ok. 15 min.
    Gorącą wkładamy do słoiczków. Szybko zakręcamy, nie pasteryzujemy.
    Odwracamy dnem do góry.
    Pozostawiamy do następnego dnia, wówczas wynosimy w chłodne miejsce.
  • Marynowana cukinia a'la ananas 4. Smacznego :)

Porady

Cukinia musi być młoda, bez ziaren. Tak zrobiona cukinia może leżakować w chłodnym, ciemnym miejscu- kilka lat. Słoiczki małe wyprażamy. Sprawdzamy, czy nie są uszkodzone. Cukinia doskonała do ciast, sałatek owocowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Marynowanie

Podobne przepisy

4.5 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-0k1uo4a

To może cię zainteresować