Cukinia to warzywo uniwersalne, dlatego nadaje się, by zrobić z niego przetwory z cukinii. To warzywo ma właściwości dietetyczne, zawiera witaminy A, C oraz pierwiastki – potas, żelazo, magnez. Cukinia jest lekkostrawna i odkwasza organizm. I co najważniejsze, można z niej przygotować wiele smakołyków, nawet do słoika!

Przetwory z cukinii – cukinia kiszona i marynowana

Cukinia na zimę do słoików najczęściej kojarzy się z cukinią kiszoną. To ciekawa alternatywa dla ogórków kiszonych. Taka cukinia jest nieco bardziej miękka niż klasyczne ogórki. Przygotowujemy ją jednak dokładnie tak samo. Używamy czosnku, kopru, chrzanu i całość zalewamy wodą z solą. Do tego typu przetworów warto wybrać podłużne, niewielkie słoiki. Najlepiej zaopatrzyć się w zestaw jednolitych słoików, zwłaszcza jeśli robimy większą ilość przetworów. Przydadzą się też etykiety – możemy na nich napisać nie tylko, co jest w środku, ale i datę produkcji.

Inną opcją na przetwory z cukinii jest przygotowanie cukinii marynowanej. Do zalewy możemy wtedy dodać na przykład musztardę, chili lub curry. Dzięki temu uzyskamy naprawdę ciekawe w smaku przetwory z cukinii. Zawsze też warto dodać do cukinii trochę kurkumy, która sprawi, że nasze przetwory będą miały piękny, żółty kolor.

Proste przetwory z cukinii – ketchup i chutney

Przetwory z cukinii na zimę do słoików to również pasty i ketchupy. Cukinia to warzywo, które świetnie komponuje się z innymi, zwłaszcza pomidorami czy papryką. Ketchup z cukinii może być używany tak samo jak zwykły ketchup z pomidorów, ale można też dodać go na przykład do sosu do makaronu czy gulaszu.

Taki ketchup przygotujemy gotując cukinię z cebulą i przecierem pomidorowym. Doprawiamy go słodką papryką, możemy też dorzucić nieco papryki ostrej lub wędzonej. Możemy też dodać do ketchupu przyprawy korzenne, powstanie wtedy lekko orientalny sos.

Ciekawym pomysłem jest również przygotowanie chutneya. Tego typu przetwory charakteryzują się tym, że są w nich wyraźnie wyczuwalne kawałki warzyw czy owoców. Celem nie jest więc gładki sos, ale raczej gęsta warzywna konfitura.

Cukinia – przetwory słodkie

Cukinia nadaje się też do przygotowania słodkich przetworów. Spróbujcie koniecznie pomarańczowego dżemu z dodatkiem cukinii czy dżemu z jabłek i cukinii z korzenną nutą. Pyszna jest także marmolada z cukinii.

Cukinia ma dość neutralny smak, dlatego może być dodawana do słodkich przetworów. Nie martwcie się, przejmie smak przypraw i owoców i nie będzie zbyt intensywna w dżemach i marmoladach.

Przetwory z cukinii – sałatki

Jakie przetwory można zrobić z cukinii? Kolejną opcją są sałatki. W końcu do słoika nie musimy dawać tylko i wyłącznie sałatki szwedzkiej! Zróbcie sałatkę z samej cukinii lub dodajcie do niej na przykład pokrojoną drobną paprykę czy połączcie cukinię z ogórkami.

Jakie przetwory z cukinii wybrać, by smakowały one najlepiej? Szczególnie polecamy zaskakujące pomysły – ketchup z cukinii czy dżem z cukinii. Dla miłośników sałatek mamy kilka propozycji, nie zabrakło też cukinii w zalewie na kilka sposobów. Te i jeszcze więcej przetwory znajdziecie w naszej galerii.

Jeśli przetwory z cukinii to dla Ciebie za mało, dowiedz się więcej o tym warzywie:

Przepis na cukinię - 20 pomysłów

Cukinia z grilla

Zdrowe placki z cukinii

Cukinia faszerowana

Dania z cukinii na każdą okazję

Cukinia marynowana

Zobacz też: Przetwory na zimę - 20 przepisów