Ta znajoma nam cukinia jest odmianą dyni zwyczajnej. Istnieją i inne odmiany tego warzywa, które różnią się między sobą wyglądem i smakiem. Znana jest także nazwa kabaczek, ale to jest co innego. To warzywo jest bardzo popularne w Polsce, ponieważ można użyć cukinii w przygotowaniu całego mnóstwa pysznych dań.

Nie istnieje chyba przepis na cukinię, w którym grałaby ona pierwszy skrzypce. Jest to bowiem bohater drugiego planu w wielu daniach, często będący bardziej dodatkiem, niż głównym składnikiem nadającym daniu smak. Warto to zmienić, bo cukinia zawiera wiele składników odżywczych, jest lekkostrawne i odkwasza organizm, a pomysłów na nią bez liku!

Nasza galeria to przepisy na cukinię w 20 odsłonach! Od placuszków z cukinii, przez liczne tarty, a także lubiane faszerowane cukinie. Dla tych, którzy szukają jeszcze więcej cukiniowych doznań, mamy też pieczeń, zupę czy pasztet z cukinii. Nie zapomnieliśmy też o łasuchach - ciasto z cukinii czy cukiniowe brownie to dowód na to, że to warzywo uniwersalne. Zachęciliśmy Was? To do dzieła! Do pieczenia cukinii na wytrawnie i na słodko przyda Wam się praktyczna forma - wyjdzie z niej zarówno ciasto, jak i pasztet.

Cukinia - właściwości

Cukinie to warzywa niskokaloryczne, w związku z czym polecane są osobom będącym na diecie i dbającym o swoją formę. To jest również warzywo zdrowe, ponieważ znajdziemy w nim wiele witamin, takich jak C, B1, karoten i inne korzystne elementy odżywcze. Dodatkowo nie odkładają się w niej metale ciężkie.

Cukinia jest lekkostrawna, polecana do podawania dzieciom, zaczynając już od pół roku. Przyrządzić ją można na różne sposoby: nadaje się zarówno do jedzenia na surowo, jak i po ugotowaniu, przypieczeniu lub po grillowaniu.

Cukinia - co zrobić z cukinii?

Istnieje ogromna ilość propozycji na dania z cukinii: od słodkich i sycących deserów do porządnych głównych dań z mięsem lub bez. Najlepiej cukinia smakuje na ciepło, jednak można dodać ją i do sałatki w wersji surowej. Ważne jest, aby dokładnie ją umyć lub oczyścić przed podaniem. Jeśli cukinia ma gorzki posmak, może to świadczyć o zawarciu szkodliwych związków toksycznych. Lepiej się ich wystrzegać i przygotować tę cukinię w inny sposób. Dla podania w surowej wersji najlepiej  wybrać młodą, świeżą cukinię, która nie jest przerośnięta.

Fajny pomysł na cukinie to przygotowanie ich na grillu – polecamy dodać oliwę z oliwek i zioła prowansalskie, posolić i popieprzyć. Można także posmarować czosnkiem. Popularnym daniem są placki z cukinii, które można przygotować na różne sposoby. Niektórzy dodają cukinię do zwykłego ciasta na placki ziemniaczane, niektórzy robią placki z cukinii i marchewki, a niektórzy używają zupełnie innego przepisu. Z cukinią można eksperymentować, pozwala na to jej delikatny smak, dzięki któremu nie można przesadzić. Można dodać cukinię do omleta lub przyszykować z niej sos do makaronu, a nawet zapiec z ziemniakami i pomidorami.

Czy cukinię się obiera?

Jeśli przyrządzamy cukinię na grillu lub zapiekamy, niekoniecznie powinniśmy obierać skórkę, ponieważ grillowana czy pieczona cukinia bez skórki może się rozpaść. Jednak warto pamiętać, żeby przed gotowaniem bardzo dokładnie umyć cukinię. Podczas robienia placków, leczo czy sałatki należy użyć obranej cukinii bez skórki.

Zobacz także: Pasztet z cukinii

Kaloryczność cukinii

Cukinia jest niskokaloryczna, dlatego często znajduje się w menu osób, które dbają o sylwetkę. Zawiera jedynie 16-17 kcal w 100 g, 1,2 g. białka, 3,2 g. węglowodanów i 0,1 g. tłuszczu. Co ciekawe, cukinia i kabaczek to nie to samo, kabaczek jest trochę bardziej kaloryczny i zawiera 24 kcal.

Różnica między cukinią a kabaczkiem

Czasami ludzie mogą mylić i błędnie nazywać kabaczek cukinią. Jednak istnieje kilka różnic pomiędzy tymi warzywami. Kabaczek jest większy i ma grubszą skórkę, natomiast skórka cukinii jest delikatniejsza i jest możliwa do spożycia. Cukinie są mniejsze i często wykorzystują się w daniach surowe.

Już wiesz trochę więcej o cukinii i jej właściwościach, zobacz w galerii, jakie dania możesz z niej ugotować.

W naszych artykułach znajdziesz wiele przepisów na cukinię:

22 przetwory z cukinii

Cukinia faszerowana

Dania z cukinii na każdą okazję

Zdrowe placki z cukinii

Cukinia z grilla

Cukinia marynowana

Faszerowana cukinia