Ciasto marchewkowe z lekkim kremem

4.48 (148 ocen)

Jako że nadal uważam na to co jem, to i ciasta muszą być odpowiednio dobrane. Dzisiejsze marchewkowe nie zawiera silnie alergizujących orzechów, kakao i cynamonu.

Składniki:

  • Na blaszkę 32x26cm

    6 jajek
    300g cukru kryształu
    50g cukru waniliowego
    140g dżemu z owoców leśnych
    250ml oleju rzepakowego
    600g marchwi
    30g kokosu
    30g płatków migdałowych
    100g mieszanki "Słoneczne trio"- żurawina, rodzynki, miechunka
    2 łyżki kawy zbożowej
    400g mąki tortowej
    100g mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem:
    330ml śmietanki 30%
    1 serek mascarpone
    140g dżemu z owoców leśnych
Wystaw ocenę:

4.48 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Placek Desery

Ciasto marchewkowe z lekkim kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka miksujemy z cukrami oraz dżemem. Powoli dolewamy olej. Do przygotowanej tak masy dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę, a następnie suszone owoce, kokos i płatki migdałowe.
    Mąki mieszamy z sodą, kawą zbożową, i proszkiem do pieczenia.Dodajemy do masy, mieszamy dokładnie i przelewamy do wyłożonej papierem formy. Wyrównujemy, Pieczemy ok 1 godzinę w temp 180-190st C. Studzimy. Placek przekrawamy na dwa blaty, dodatkowo z góry ścinamy cieniutką warstwę upieczonego ciasta, która posłuży za kruszonkę.
  • 2. Śmietankę ubijamy, dodajemy serek mascarpone oraz dżem. Przygotowanym kremem smarujemy jeden blat, przykładamy drugim, smarujemy resztą kremu i posypujemy pokruszonym drobniutko ciastem, które ścięliśmy z wierzchu. Wkładamy do lodówki, by masa dobrze stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować