Manakokitrusja - Wegańskie ciasto z kaszy manny

4.49 (167 ocen)

  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Rewelacyjne delikatne ciasto wegańskie na bazie kaszy manny. Ciasto jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Zniewala i kusi zapachem kokosa, rozpieszcza kubeczki smakowe. Polecam!

  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - grysik( kasza manna): 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukier puder w młynku: 0.5 szklanki
    - mleczko kokosowe puszka: 1 szklanka
    - jabłka prażone bez konserwantów Firma Bracia Urbanek: 1 szklanka
    - truskawki - świeże: 5 sztuk
    - kiwi zielone: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Manakokitrusja - wegańskie ciasto z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę manną wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać mus jabłkowy oraz mleczko kokosowe. Dokładnie wszystko razem wymieszać. Gotową masę zostawić na 10-15 minut żeby kasza manna nabrała wilgoci ze składników.
  • 2. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Kwadratową blaszkę (23cm) wysmarować olejem (ciasto na brzegach jest wtedy pięknie żółto-pomarańczowe po upieczeniu). Do blaszki przelać całą masę.
  • 3. Truskawki przekroić na połówki, przeciętą stroną włożyć do ciasta nie do końca zanurzając, żeby wilgoć uwalniająca się podczas pieczenia została wchłonięta prze ciasto utrzymując je w jednym kawałku. Truskawki można układać na przemian wraz z pociętymi na plastry.
  • 4. Piec 30 minut min, góra ciasta ma się lekko przyrumienić. Ciasto wyjąc z piekarnika i i odstawić do wystygnięcia na godzinę, półtorej.
  • 5. Kiedy ciasto wystygnie, po bokach truskawek układamy połówki z plasterków kiwi. Sposób podania - jak na załączonych zdjęciach, najlepiej kroić w prostokąty. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować