Ciasto Bounty z kremem z kaszy manny

4.48 (184 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

To ciasto jest bardzo uwielbiane przez moją rodzinę oraz znajomych!
Smakuje naprawdę rewelacyjnie i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom batoników o tej samej nazwie. Czekoladowy spód idealnie komponuje się z pysznym, gęstym kremem oraz miękką, kuszącą polewą. A jeśli chodzi o kaszę - to wcale jej nie czuć i za każdym razem słyszę pytanie, z czego zrobiłam krem...? Polecam wszystkim fanom kokosowych smaków, ale i nie tylko!

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm lub tortownica o średnicy 20-21 cm)
    Ciasto czekoladowe:
    100g masła
    90g cukru
    1 jajko (duże)
    100g mąki pszennej
    20g kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    75 ml kwaśnej śmietany 12%/zsiadłego mleka/ kefiru
    Krem kokosowy:
    300 ml mleka (u mnie kokosowe, ale może być zwykłe zwierzęce)
    50g kaszy manny (użyłam orkiszowej)
    80g wiórków kokosowych
    100g masła
    100g cukru pudru
    Polewa czekoladowa:
    50g mlecznej czekolady
    50g gorzkiej czekolady
    50g masła lub 50 ml mleka/słodkiej śmietanki
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Ciasto bounty z kremem z kaszy manny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto czekoladowe.
    Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą - odstawić.
    Masło z cukrem utrzeć na jasną oraz puszystą masę maślaną.
    Do masy wpić jajko, wymieszać i stopniowo dodawać suche składniki na zmianę ze śmietaną.
    Całość delikatnie połączyć za pomocą szpatułki.
    (Powstałe ciasto będzie dość gęste, ale takie powinno być.)
    Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni, a następnie wyjąć z piecyka i pozostawić do ostudzenia.
    Przygotować krem.
    Mleko przelać do rondelka, dodać kaszę manną oraz wiórki.
    Całość mieszając należy gotować do zgęstnienia masy.
    Kokosową kaszę przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
    Po tym czasie masło z cukrem pudrem utrzeć do puszystości i małymi porcjami połączyć z zimną kaszą.
    Powstały krem równomiernie ułożyć na wystudzonym cieście czekoladowym i schłodzić w lodówce.
    Przygotować polewę czekoladową.
    W małym garnuszku umieścić masło/mleko/śmietankę oraz posiekane czekolady.
    Wszystko razem powoli roztopić i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej.
    Lekko ostudzoną polewą polać schłodzone ciasto.
    Całość ponownie wstawić do lodówki.
    Ciasto najlepiej smakuje, jeśli przed podaniem postoi kilkanaście minut w temperaturze pokojowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować