Ciasto Bounty z kremem z kaszy manny

  • wyświetlono: 6823 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

To ciasto jest bardzo uwielbiane przez moją rodzinę oraz znajomych! Smakuje naprawdę rewelacyjnie i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom batoników o tej samej nazwie. Czekoladowy spód idealnie komponuje się z pysznym, gęstym kremem oraz miękką, kuszącą polewą. A jeśli chodzi o kaszę - to wcale jej nie czuć i za każdym razem słyszę pytanie, z czego zrobiłam krem...? Polecam wszystkim fanom kokosowych smaków, ale i nie tylko!

IMG_20200520_121554b
  • 15 porcje
  • 300min

Składniki

(Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm lub tortownica o średnicy 20-21 cm)
Ciasto czekoladowe:
100g masła
90g cukru
1 jajko (duże)
100g mąki pszennej
20g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
75 ml kwaśnej śmietany 12%/zsiadłego mleka/ kefiru
Krem kokosowy:
300 ml mleka (u mnie kokosowe, ale może być zwykłe zwierzęce)
50g kaszy manny (użyłam orkiszowej)
80g wiórków kokosowych
100g masła
100g cukru pudru
Polewa czekoladowa:
50g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
50g masła lub 50 ml mleka/słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Bounty z kremem z kaszy manny

  • 1. Przygotować ciasto czekoladowe.
    Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą - odstawić.
    Masło z cukrem utrzeć na jasną oraz puszystą masę maślaną.
    Do masy wpić jajko, wymieszać i stopniowo dodawać suche składniki na zmianę ze śmietaną.
    Całość delikatnie połączyć za pomocą szpatułki.
    (Powstałe ciasto będzie dość gęste, ale takie powinno być.)
    Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec około 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni, a następnie wyjąć z piecyka i pozostawić do ostudzenia.
    Przygotować krem.
    Mleko przelać do rondelka, dodać kaszę manną oraz wiórki.
    Całość mieszając należy gotować do zgęstnienia masy.
    Kokosową kaszę przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
    Po tym czasie masło z cukrem pudrem utrzeć do puszystości i małymi porcjami połączyć z zimną kaszą.
    Powstały krem równomiernie ułożyć na wystudzonym cieście czekoladowym i schłodzić w lodówce.
    Przygotować polewę czekoladową.
    W małym garnuszku umieścić masło/mleko/śmietankę oraz posiekane czekolady.
    Wszystko razem powoli roztopić i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej.
    Lekko ostudzoną polewą polać schłodzone ciasto.
    Całość ponownie wstawić do lodówki.
    Ciasto najlepiej smakuje, jeśli przed podaniem postoi kilkanaście minut w temperaturze pokojowej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastokasza mannakokosbountyciasto czekoladoweciasto kokosowe

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto brzoskwiniowe z kaszy manny

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Ciasto brzoskwiniowe z kaszy manny

Smakuje jak sernik , wygląda jak...

Ciasto z kaszy manny z galaretką bez pieczenia

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto z kaszy manny z galaretką bez pieczenia

Dość mało kaloryczne ciasto na...

image-28nu3ux

Dodane przez: ewuska2016

Ciasto z kaszy manny bez pieczenia

Smaczne ciasto,do tego bardzo łatwe...

ciasto z kaszy manny

Dodane przez: Magda Mentel

poranne ciasto z kaszy manny!

Ciasto na śniadanie? Czemu nie!...

Ciasto z kaszy manny

Dodane przez: Slodzony

Ciasto z kaszy manny z wiśniami

Pyszne proste ciasto.

ciasto z kaszy manny

Dodane przez: Martyna1991

Ciasto kokosowo-miodowe z kaszy manny

Nie za słodkie i bardzo smaczne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE