Babka pomarańczowo-jogurtowa z serkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Moim zdaniem jedna z lepszych babek. Wilgotna, ciężka. Wyczuwa się w niej smak pomarańczy, a pachnie w całym domu już podczas pieczenia. Dodatkowo nadziałam ją waniliowym serkiem, co dało jeszcze przyjemniejszy posmak.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki suche:
    -2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
    -1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
    -1 i 3/4 szklanki przesianej mąki
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3/4 szklanki cukru
    -szczypta soli

    Składniki mokre:
    -1/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
    -2 jaja
    -100 g masła
    -200 g jogurtu naturalnego (gęstego)

    Dodatkowo:
    -300 g serka homogenizowanego waniliowego
    -masło i kasza manna do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka pomarańczowo-jogurtowa z serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dwóch osobnych miskach dokładnie wymieszać suche i mokre składniki (masło należy roztopić i lekko przestudzić). Następnie mokre składniki przelać do suchych i dokładnie połączyć.
  • 2. Keksówkę o wymiarach 21x11,5 cm smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną. Wykładamy połowę masy, wygładzamy. Wykładamy równomiernie po środku serek waniliowy. Przykrywamy pozostałą masą, wygładzamy.
  • 3. Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 35 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Skórka pomarańczowa Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować