Moim zdaniem jedna z lepszych babek. Wilgotna, ciężka. Wyczuwa się w niej smak pomarańczy, a pachnie w całym domu już podczas pieczenia. Dodatkowo nadziałam ją waniliowym serkiem, co dało jeszcze przyjemniejszy posmak.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki suche:
-2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
-1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
-1 i 3/4 szklanki przesianej mąki
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-3/4 szklanki cukru
-szczypta soli
Składniki mokre:
-1/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
-2 jaja
-100 g masła
-200 g jogurtu naturalnego (gęstego)
Dodatkowo:
-300 g serka homogenizowanego waniliowego
-masło i kasza manna do wysmarowania formy
Babka pomarańczowo-jogurtowa z serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dwóch osobnych miskach dokładnie wymieszać suche i mokre składniki (masło należy roztopić i lekko przestudzić). Następnie mokre składniki przelać do suchych i dokładnie połączyć.
2.Keksówkę o wymiarach 21x11,5 cm smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną. Wykładamy połowę masy, wygładzamy. Wykładamy równomiernie po środku serek waniliowy. Przykrywamy pozostałą masą, wygładzamy.
3.Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 35 minut. Smacznego!
Komentarze