Ten szybki torcik na każdą okazję: rodzinne przyjęcie czy plotki w ogrodzie - posmakuje każdemu :) Aromatyczne truskawki świetnie komponują się z delikatnie waniliowym kremem śmietanowym.
30 min
Dla 9 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg truskawek
400 g śmietany 30%
400 g waniliowego serka homogenizowanego
4 płaskie łyżki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
około 150g biszkoptów wrocławskich bez cukru
Torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek, kroimy na plasterki (jeśli są nieduże przekrawamy na pół). Skrapiamy sokiem z cytryny.
Śmietanę ubijamy, stopniowo dodajemy cukier puder i serki waniliowe dalej ubijając. Powinna powstać puszysta masa.
Połowę biszkoptów układamy na dni foremki. Na biszkopty wykładamy połowę masy śmietanowo-waniliowej, a następnie układamy warstwę truskawek lekko dociskając. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, masy śmietanowo-waniliowej i truskawek.
Komentarze