Babka marmurkowa z polewą z białej czekolady, orzechami i skórką pomarańczową

4.5 (157 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszna i wilgotna babka nie tylko na Wielkanocny stół. Polana białą czekoladą, ozdobiona posiekanymi orzeszkami ziemnymi i skórką z pomarańczy wygląda wspaniale, cieszy oko i podniebienie.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • -4 jaja
    -1 szklanka cukru
    -1 szklanka mąki pszennej
    -3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1,5 szklanki oleju rzepakowego
    -2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    -1 łyżka gorzkiego kakao
    -1 łyżeczka aromatu cytrynowego

    Wierzch:
    -2 tabliczki (po 100g) białej czekolady
    -1 szklanka posiekanych drobno orzeszków ziemnych
    -1 szklanka kandyzowanej skórki z pomarańczy
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Babka marmurkowa z polewą z białej czekolady, orzechami i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka ucieramy mikserem z cukrami na puszystą masę. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, aromat oraz olej. Miksujemy na gładką masę.

    2. 1/3 ciasta odlewamy do osobnej miski i dokładnie mieszamy z kakao.

    3. Do wysmarowanej masłem formy do babki o średnicy około 22 cm wlewamy połowę ciasta jasnego, następnie równomiernie wylewamy ciasto ciemne i znów wylewamy jasne. Pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Studzimy.

    4. Gdy ciasto wystygnie czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Pędzelkiem rozprowadzamy ją po babce. Posypujemy dociskając orzeszkami ziemnymi na zmianę ze skórką pomarańczową. Odkładamy do stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować