Pyszna i wilgotna babka nie tylko na Wielkanocny stół. Polana białą czekoladą, ozdobiona posiekanymi orzeszkami ziemnymi i skórką z pomarańczy wygląda wspaniale, cieszy oko i podniebienie.
Babka marmurkowa z polewą z białej czekolady, orzechami i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jajka ucieramy mikserem z cukrami na puszystą masę. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, aromat oraz olej. Miksujemy na gładką masę.
2. 1/3 ciasta odlewamy do osobnej miski i dokładnie mieszamy z kakao.
3. Do wysmarowanej masłem formy do babki o średnicy około 22 cm wlewamy połowę ciasta jasnego, następnie równomiernie wylewamy ciasto ciemne i znów wylewamy jasne. Pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Studzimy.
4. Gdy ciasto wystygnie czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Pędzelkiem rozprowadzamy ją po babce. Posypujemy dociskając orzeszkami ziemnymi na zmianę ze skórką pomarańczową. Odkładamy do stężenia. Smacznego!
Komentarze