Słodycz kremu budyniowego i masy krówkowej przełamują kwaskawe maliny. Ciasto jest przepyszne, rozpływające się w ustach, dla tych co nie liczą kalorii :) Już mały kawałek wystarczy, żeby zaspokoić ochotę na coś słodkiego :)
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
krem maślano-budyniowy: 3 żółtka
1 jajko
1/3 szklanki cukru
500 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
300 g masła
ponadto: 400 g herbatników kakaowych
puszka masy kajmakowej ( u mnie czekoladowa)
1-2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
300 g malin
400 g śmietany 30 proc.
aromat śmietankowy
2 śmietan-fixy
kakao do oprószenia
Malinowy toffinek na herbatnikach bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krem maślano-budyniowy: żółtka, jajko i cukier utrzeć do białości. Dodać ok.100 ml mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym, wlać masę jajeczną i ugotować gęsty budyń. Wystudzić w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu i sok z cytryny, utrzeć na gładką masę.
2.Blaszkę o wym.22/22 cm wyłożyć herbatnikami. Wyłożyć połowę masy budyniowej i powtykać maliny (maliny mają być przykryte). Na to wyłożyć drugą warstwę herbatników. Na herbatniki rozsmarować masę kajmakową. Na kajmak kolejne herbatniki i pozostałą masę budyniową. Wierzch pokryć ostatnią warstwą herbatników.
3.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno ze śmietan-fixami , pod koniec dodając cukier puder i aromat śmietankowy. Wyciskać na herbatniki, tworząc rozetki. Wierzch posypać kakao. Całość wstawić do lodówki na 3-4 godz.(a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Komentarze