Malinowe bułeczki - plecione gniazdka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Te bułeczki to był strzał w dziesiątkę - mają lekko słodki, malinowy posmak. Świetnie smakują nawet same - mięciutkie i puszyste :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. letniego mleka
    8 g suszonych drożdży
    10 łyżek soku malinowego
    szczypta soli
    szczypta cukru
    2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
    1 jajko

    + 1 jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasta Desery

Malinowe bułeczki - plecione gniazdka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, mieszamy, dodajemy jajko, sól, cukier, letnie mleko, olej, mieszamy. Następnie wlewamy wlewamy sok malinowy i wyrabiamy gładkie ciasto (około 7-8 minut od momentu połączenia składników). W razie potrzeby podsypujemy jeszcze odrobiną mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości.
  • Sposób zaplatania 2. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na równe części (ja podzieliłam na 8, ale jeśli chcemy mniejsze bułeczki trzeba na więcej). Każdy kawałek rolujemy w wałeczek, zawiązujemy na środku pętelkę i pozostałe końce owijamy dookoła na końcu je ze sobą zlepiając. (Możemy też podzielić ciasto na 2 nierówne części: jedną zwinąć w kółko, a drugą to kółko oplatać; można też z każdego kawałka ulepić 3 małe wałeczki, zapleść w warkocz i połączyć końce).
  • Zaplecione bułeczki 3. Układamy w brytfannie na papierze do pieczenia w odstępach od siebie (bo wyrosną podczas pieczenia). Pozostawiamy na 15 minut, aby ciasto odpoczęło. Przed pieczeniem smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować