Drożdżówki "malinowe gniazdka"

0 (0 ocen)

  • 60 min

Najlepsze drożdżówki z malinami! Małe, ładnie zaplecione, nadziewane masą serową i malinami. W takie ciepłe dni jak teraz ciasto drożdżowe pięknie rośnie :) Prawda, że są urocze? Na pewno się nie zawiedziecie na ich smaku :) Ja będę jeszcze je powtarzała.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    15 g świeżych drożdży
    2 zaokrąglone łyżki cukru
    1/2 szklanki mleka
    30 g masła
    1 jajko
    300 g mąki pszennej

    Masa serowa:
    200 g białego sera twarogowego w kostce
    2 czubate łyżki cukru
    1 płaska łyżką mąki ziemniaczanej
    ok. 300 g świeżych malin


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki "malinowe gniazdka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki "malinowe gniazdka" 1. Drożdże pokruszyć do miski, posypać cukrem, odstawić na ok. 3 minuty, wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Masło rozpuścić, ostudzić, wlać do miski. Dodać jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Rozwałkować na lekko posypanej mąką desce, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Szeroką szklanką wykrawać koła o średnicy ok. 8 cm. W każdym kółku wykrawać mniejszą szklanką kółko o średnicy
    ok. 5,5 cm.
    Kółko z dziurką przekręcić w połowie jeden raz tworząc kształt 8. Nałożyć jedną pętelką na całe kółko,
    a potem ułożyć na wierzch drugą pętelkę ósemki tworząc coś na kształt gniazdka (patrz ostatnie zdjęcie instruktażowe). Zostawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 20-30 min.
  • 2. Ser z cukrem i mąką ziemniaczaną zmiksować blenderem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać w drożdżowych gniazdkach. W masę serową delikatnie wciskać po kilka malin.
  • 3. Drożdżówki włożyć do piekarnika nagrzanego do 190°C, piec ok. 14 minut. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować