Pyszne i proste ciasto bez pieczenia do wykonania w jakieś 20 minut :)
Kolor tej pysznej masy będzie mocniejszy jeśli dodamy więcej malin ;)
20 min
Dla 9 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na blaszkę 21 x 21 cm
250 g herbatników kakaowych
400 ml śmietanki 30 % lub 36 %
1 łyżka lekko czubata żelatyny + odrobina gorącej wody
około 3/4 szkl malin lub więcej jeśli mamy :)
3-4 łyżki cukru pudru
Malinowa zebra na herbatnikach / bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Maliny blendujemy i przecieramy przez sitko, jeśli pestki Wam nie przeszkadzają to pomijacie przecieranie.
2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na czas ubicia śmietany.
3. Ubijamy śmietanę na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder (wedle smaku), oraz maliny.
4. Do żelatyny dodajemy łyżkę śmietany, mieszamy i wlewamy całość do ubitej śmietanki (w ten sposób hartujemy żelatynę aby nie było grudek). Mieszamy całość dokładnie i mniej więcej dzielimy sobie masę śmietanową na 3 części.
5. Na spód blaszki wykładamy pierwszą warstwę herbatników, na to jedną część masy śmietanowej, a na nią znów warstwa herbatników i tak do wykończenia herbatników i masy.
Deser schładzamy w lodówce co najmniej przez 3-4 godziny, a najlepiej przez noc aby herbatniki dobrze zmiękły. Smacznego !!
Komentarze