140 g cukinii
1 łodyga selera naciowego
100 g marchewki
100 g groszku mrożonego
330 g ugotowanej kaszy jaglanej
2 jajka rozm. M
1 łyżka oleju
125 g sera mozzarella light
sól, pieprz do smaku
1 łyżka sosu teryiaki
szczypta płatków chili
Małe zapiekanki jaglano-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groszek ugotować na parze, odłożyć na bok. Seler, marchewkę i cukinie rozdrobnić na kawałki jakie nam odpowiadają. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić rozdrobione warzywa. Lekko oprószyć solą i dusić do miękkości. Zdjąć z ognia, ostudzić. Przełożyć do miski, dodać groszek i kaszę. Wymieszać.
2.Do pojemnika blendera z ostrzami przełożyć ser oraz jajka. Dodać sos teryikai i zmiksować na gładko. Przełożyć do miski z resztą składników. Doprawić do smaku solą ( ostrożnie), pierzem i chili. Wymieszać. Nakładać po 2 łyżki do małych rantów do pieczenia. Piec w 180 st około 30 minut, do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i uwolnić z rantów.
Z podanych składników wychodzi 5 porcji po 191 kcal.
Komentarze