Makowy delikatniś z masą smietankowo-chałwową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Mąkę przesiac z proszkiem do pieczenia .
Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając, dodawać stopniowo (cukier i cukier waniliowy i żółtka . Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i suchy mak. Delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do natłuszczonej , posypanej bułka tarta blaszki . Piec ok.40 minut w temp. 180 stopni. Odstawiac do przestudzenia a następnie przekroić trzykrotnie.
2. Smietanę chwile ubijćc, następnie dodać smietanfiksy, ubić na sztywno.
Serek mascarpone połaczyc z pokruszona chałwa za pomocą miksera i dodac do ubitej śmietany, całość wymieszać , schłodzić w lodówce.
3. Przełozenie.
1 czesc blatu makowego nasączyć bardzo delikatnie likierem i wyłozyc 1\3 masy , następnie przykryc drugim blatem, delikatnie nasaczyc , wyłożyc kolejna czesc masy i znowu przykryc ostatnim blatem, Odstawic do lodówki do stężenia .
Przed podaniem wierzch obficie oprószyć cukrem pudrem, smacznego
Komentarze