Makowiec z powidłami śliwkowymi

  • wyświetlono: 2607 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 1

Przyznam szczerze, iż makówki piekłam tylko z mamą, ostatnio jakieś... 6-7 lat temu :) Postanowiłam upiec swój własny debiutancki makowiec i przyznam szczerze jest pyszny:)

anjaa
  • 120min

Składniki

Składniki na ciasto:

- 3 jaja
- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g margaryny
- pół szkl. cukru
- 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany

Składniki na masę makową:

- 500 g maku (dałam 3 szklanki)
- 125 g masła (lub margaryny)
- pół szkl. cukru
- 3 jaja
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki miodu
- olejek migdałowy do smaku
- 10 dkg rodzynek
- 2 garści płatków migdałowych
- 350 g powideł śliwkowych

Składniki na lukier:

- 3/4 szkl. cukru pudru - sok z połówki średniej cytryny - sok z ćwiartki pomarańcza - otarta skórka z cytryny - skórka kandyzowana pomarańczowa

Sposób przygotowania przepisu:

Makowiec z powidłami śliwkowymi

  • 1. Ciasto: Białka ubić ze szczyptą soli. W osobnej miseczce utrzeć dokładnie margarynę z cukrem, dodawać po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Dodawać mąkę wymieszana z proszkiem na przemian z ubitą pianą. Na koniec dołożyć kwaśną śmietanę - zmiksować.

    Mak: Mak sparzyć wrzątkiem, najlepiej na 3 godziny przed wykonaniem masy makowej. Sparzony zmielić 2 krotnie. W makutrze utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodawać po kilka łyżek maku. Do utartego maku dodawać po łyżce powideł. Następnie bułkę tartą, miód, olejek, płatki migdałowe, sparzone wcześniej rodzynki i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dołożyć ubite białka - utrzeć. Przygotować brytfankę (u mnie 23cm x 34 cm): wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Ciasto równomiernie rozsmarować na brytfannie, na ciasto dać przygotowaną masę makową - wyrównać. Całość piec w nagrzanym piekarniku do 160 st. C przez około 50 minut.

    Lukier: soki wymieszać, dodać skórkę cytrynową i kandyzowaną pomarańczową, dodawać stopniowo cukier puder i mieszać do uzyskaniu lukru. Wystudzony makowiec polukrować:) SMACZNEGO!!!

Porady

Makowiec najlepiej zostawić na noc w zimnym miejscu (na balkonie, tarasie zamkniętym itd, najlepiej smakuje następnego dnia dobrze schłodzony)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Rogaliki z powidłami śliwkowymi

Dodane przez: KatarzynaJ

Rogaliki z powidłami śliwkowymi

Smaczne krucho-drożdżowe rogaliki...

Tort orzechowy z powidłem śliwkowym

Dodane przez: ewka27

Tort orzechowy z powidłem śliwkowym

Wedłóg mojego własnego autorstwa...

rogaliki

Dodane przez: capri

rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi

nie można się im oprzeć :)

Torcik ziemniaczany z twarogiem i powidłami śliwkowymi

Dodane przez: Konto nieaktywne

Torcik ziemniaczany z twarogiem i powidłami...

Powidła śliwkowe stanowią tu wspaniały...

Kruche babeczki z makiem i powidłami śliwkowymi

Dodane przez: bielinka

Kruche makowe babeczki z powidłami śliwkowymi

Masa makowa wypełnia je po same...

Dyniowy zawijaniec  z powidłem śliwkowym i orzechami

Dodane przez: Jaga85

Dyniowy zawijaniec z powidłem śliwkowym...

Ciasto drożdżowe z dodatkiem dyniowego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE