Makowiec z powidłami śliwkowymi

4.97 (148 ocen)

  • 2 godz.

Przyznam szczerze, iż makówki piekłam tylko z mamą, ostatnio jakieś... 6-7 lat temu :) Postanowiłam upiec swój własny debiutancki makowiec i przyznam szczerze jest pyszny:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    - 3 jaja
    - 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - 125 g margaryny
    - pół szkl. cukru
    - 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany

    Składniki na masę makową:

    - 500 g maku (dałam 3 szklanki)
    - 125 g masła (lub margaryny)
    - pół szkl. cukru
    - 3 jaja
    - 2 łyżki bułki tartej
    - 2 łyżki miodu
    - olejek migdałowy do smaku
    - 10 dkg rodzynek
    - 2 garści płatków migdałowych
    - 350 g powideł śliwkowych

    Składniki na lukier:

    - 3/4 szkl. cukru pudru - sok z połówki średniej cytryny - sok z ćwiartki pomarańcza - otarta skórka z cytryny - skórka kandyzowana pomarańczowa
Wystaw ocenę:

4.97 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka ubić ze szczyptą soli. W osobnej miseczce utrzeć dokładnie margarynę z cukrem, dodawać po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Dodawać mąkę wymieszana z proszkiem na przemian z ubitą pianą. Na koniec dołożyć kwaśną śmietanę - zmiksować.

    Mak: Mak sparzyć wrzątkiem, najlepiej na 3 godziny przed wykonaniem masy makowej. Sparzony zmielić 2 krotnie. W makutrze utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodawać po kilka łyżek maku. Do utartego maku dodawać po łyżce powideł. Następnie bułkę tartą, miód, olejek, płatki migdałowe, sparzone wcześniej rodzynki i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dołożyć ubite białka - utrzeć. Przygotować brytfankę (u mnie 23cm x 34 cm): wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Ciasto równomiernie rozsmarować na brytfannie, na ciasto dać przygotowaną masę makową - wyrównać. Całość piec w nagrzanym piekarniku do 160 st. C przez około 50 minut.

    Lukier: soki wymieszać, dodać skórkę cytrynową i kandyzowaną pomarańczową, dodawać stopniowo cukier puder i mieszać do uzyskaniu lukru. Wystudzony makowiec polukrować:) SMACZNEGO!!!

Porady

Makowiec najlepiej zostawić na noc w zimnym miejscu (na balkonie, tarasie zamkniętym itd, najlepiej smakuje następnego dnia dobrze schłodzony)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować